Internetmarknadsföring

Marknadsföringsplan för egenföretagare

Är man ett litet nystartat företag har man antagligen inte en jättestor marknadsföringsbudget. Då gäller det verkligen att satsa varje krona där den gör som störst nytta.
Nova Ranking hjälpte det nystartade Hundtrimmet Gyllene Tassar med sin Internetmarknadsföring. Idag ligger hundtrimmet topp 3 på flera av sina relevanta sökord. På så sätt får man in flera nya kunder varje vecka och har successivt byggt upp sin kundbas. Att man nu dessutom kunnat utöka sin verksamhet ser vi som ett gott betyg på att vår marknadsföringsstrategi varit lyckad.

marknadsforing-egenforetagareEftersom Gyllene Tassar är ett ganska typiskt exempel på hur det kan se ut när man är ett litet nystartat företag så tänkte vi beskriv lite hur vi jobbat med marknadsföringen och förklara hur vi tänker kring internetmarknadsföring när vi arbetar med ett litet nystartat företag.

Detta kommer att bli en serie inlägg som tar upp de olika delarna av marknadsföring för egenföretagare med konkreta exempel på hur vi valt att arbeta i fallet Gyllene Tassar.

En Marknadsföringsplan

Det kan låta lite torrt, men Internetmarknadsföring är som vilken marknadsföring som helst, en investering med syfte att på sikt öka sin försäljning. Är man nystartad egenföretagare behöver man antingen sitta på en bra marknadsföringsbudget från start, eller göra små investeringar och trappa upp allt eftersom man börjat tjäna pengar. Men för att veta var man ska lägga sin marknadsföringsbudget måste man göra en plan. Planen blir den röda tråden som längre fram hjälper dig ta beslut kring investeringar i din marknadsföring med fokus på rätt investeringar och hjälper dig säga nej till spontana ”impulsköp” när någon ringer och erbjuder reklamutskick, annonsplats på en obskyr Internetsajt eller gratis hemsida med abonnemang.

Lokalen är INTE allt…

För många företagare är det i sig ett stort steg att starta upp sin verksamhet och de rent praktiska aspekterna tar ofta överhanden i början. Det är starta eget bidrag, lokaler, utrustning, försäkringar och bokföring som kommer i fokus. Kanske har du hittat en bra lokal och tänker att kunderna kommer att ramla in av sig själv? Visst kan det bli så, men det hör nog inte till vanligheterna. Är det så att du startar e-handel, så är ju din lokal din webbshop och hur hittar man till den?
Var finns dina kunder? Är det på Google, sociala medier eller i ortens lokaltidning?

Fördelen med Internetmarknadsföring gentemot många andra marknadsföringskanaler är att den är mycket konkret och i nästan alla lägen även mätbar. Att marknadsföra sig som egenföretagare på Internet är ofta det mest prisvärda alternativet och i vår mening är de enda traditionella marknadsföringskanalerna som kan konkurrera i kostnad per ny kund (konvertering), lokaltidningar med trofast läskrets och marknadsföring genom samarbetspartners vars kundkrets består av din kundgrupp.
För att återgå till exemplet med Hundtrimmet, skulle detta kunna vara att man får dela ut sina visitkort med ett rabatterbjudanden på ortens lokala brukshundsklubb.

Marknadsföringsplan IRL (in real life)

De flesta har väl skrivit ihop en affärsplan innan man startar sitt företag, men nu när allt det praktiska är ordnat och du sitter och väntar på att de första kunderna ska dyka upp så hjälper inte riktigt formuleringen ”marknadsföring genom hemsida och genom att aktivt ringa upp potentiella kunder”.

marknadsföringsplanDen som beställt en hemsida vet att det inte magiskt ramlar in kunder på den bara för att den finns, detta oavsett om den är framtagen av en webbbyrå eller hopsnickrad av grannens son. Den gör faktiskt lika lite nytta som dina visitkort gör om de ligger kvar i din ficka.

Om inte förr så är det nu dags att bryta ner de där diffusa formuleringarna till något konkret. Det är något vi på Nova Ranking gärna hjälper till med.
Vi vill inte sälja en tjänst till våra kunder förrän de inser värdet av den och har en klar bild av hur den passar in i marknadsföringsplanen!

Välkommen att kontakta oss för att prata vidare om din marknadsföringsplan.